Tornado-vanilice';

Tornado vanilice


Da li i vas reč vanilice asocira na detinjstvo?

Recept je s početka XX veka od kada se pravi u našoj široj i užoj familiji, što će reći da je proveren.

Potrebno je:

250 gr putera, 150 gr šećera u prahu + za uvaljavanje vanilica, 100 gr mlevenih oraha, 1 jaje, 1 žumance, 350 gr brašna, 2 kesice vanil šećera, narendana korica 1 limuna.

·         Puter i šećer penasto umutiti pa dodati jaje i žumance pa lepo sjediniti, dodati 1 kesicu vanil šećera i limunovu koricu pa sve lepo umutiti, dodati orahe umutit, na kraju

         dodati brašno i umutiti. Istresti na površinu po kojoj je posuto malo brašna i umesiti da se lepo sjedini. Umotati u plastičnu prijanjajuću foliju i ostaviti u frižideru najmanje

         pola sata, još bolje sat vremena.

·         Odstojalo testo izbaciti na površinu posutu brašnom i razvaljati na ½ cm debljine, vaditi krugove modlicama za vanilice ili rakijskom čašicom (modlicu ili čašice obavezno

          svaki put umakati u brašno da se testo ne bi lepilo). Testo koje preostane ponovo malo premesiti pa opet razvući i modlom vaditi krugove sve dok se ne utroši svo testo.

          Poslednji krug ili neki put i dva ja oblikujem rukama kako bih potrošila svo testo.

·         Pre no što se testo izvadi iz frižidera uključiti rernu da se zagreje na 230, 240 stepeni, a plehove u kojima će se peći vanilice obložiti papirom za pečenje.

·         Krugove slagati u pleh sa razmakom između i peći 5 – 8 minuta (zavisno od rerne, u mojoj je dovoljno 5 minuta). Ne smeju da potamne.

·         Ohlađene vanilice filovati džemom od kajsija  tako što se na jednu polovinu malom kašičicom staviti džem pa poklopiti drugom polovinom.

·         Tako sjedinjenu vanilicu uvaljati u prah šećer kome je dodata 1 kesica vanil šećera.

Vas Tornado tim.

Komentari


Trenutno nema komentara za ovaj recept.